چاپ     ارسال به دوست

موفقیت دانشمندان ایرانی در ساخت حسگر نوری شناسایی سیانور در حد نانومولار و در هسته برخی میوه ها توسط کامپوزیتهای متخلخل

 

محققان پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران موفق به طراحی و ساخت حسگر نوری فتولومینسانس با حساسیت بالا در مقیاس آزمایشگاهی جهت تشخیص سیانور شدند؛ گزینش پذیری خوب نسبت به سیانور، حساسیت بالا، افزایش سرعت تشخیص سیانور و افزایش پایداری از نتایج این طرح بوده است.

دکتر علی‌اکبر طرلانی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران و مسئول این طرح بیان کرد که در طی چند دهه‌ گذشته حسگرهای زیادی برای این منظور استفاده شده و دانشمندان به دنبال ساخت حسگرهای با حساسیت بالا و گزینش پذیر مطلوب نسبت به سیانور چه در محیط­های آبی  و چه در خوراکی­ها بوده‌اند. در این طرح، کامپوزیت جدیدی بر پایه نقاط کوانتومی گرافنی تثبیت شده درون یک ترکیب با چارچوب فلز-آلی متخلخل (GQDs@ZIF-11) طراحی و شناسایی گردیده تا در حضور فتولومینسانس، یون سیانور را از بین 19 یون دیگر به طور گزینشی شناسایی کند که این مزیتی بزرگ به حساب می­آید. از مزایای دیگر این حسگر نوری این است که سیانور را با حد تشخیص در حد نانومولار با تکرارپذیری بالا شناسایی می­کند.

این دانشیار پژوهشکده توسعه فرایندهای شیمیایی  در مورد نتایج این تحقیق گفت: در ادامه این طرح، سیانور موجود در دانه های سیب و بادام تلخ توسط حسگر نوری جدید اندازه گیری شده و مشخص شد به ازای هر گرم از آنها به ترتیب 4/2 و 5/2 میلی­گرم سیانور وجود دارد.

در این طرح:  دکتر علی اکبر طرلانی (هیئت علمی)، دکتر پریسا گوران (دانش آموخته و محقق)، دکتر رضا زادمرد عضو هیئت علمی پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران و پروفسور موزارت (Université de Reims) فعالیت داشته­اند و نتایج علمی آن  در  Microchemical Journal (2023)منتشر شده است.

 

شنبه ٢١ مرداد ١٤٠٢ / شماره : ٤٠٠ /  تعداد نمایش :438