چاپ ارسال به دوست
موفقیت دانشمندان ایرانی در ساخت حسگر نوری شناسایی سیانور در حد نانومولار و در هسته برخی میوه ها توسط کامپوزیتهای متخلخل
محققان پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران موفق به طراحی و ساخت حسگر نوری فتولومینسانس با حساسیت بالا در مقیاس آزمایشگاهی جهت تشخیص سیانور شدند؛ گزینش پذیری خوب نسبت به سیانور، حساسیت بالا، افزایش سرعت تشخیص سیانور و افزایش پایداری از نتایج این طرح بوده است. دکتر علیاکبر طرلانی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران و مسئول این طرح بیان کرد که در طی چند دهه گذشته حسگرهای زیادی برای این منظور استفاده شده و دانشمندان به دنبال ساخت حسگرهای با حساسیت بالا و گزینش پذیر مطلوب نسبت به سیانور چه در محیطهای آبی و چه در خوراکیها بودهاند. در این طرح، کامپوزیت جدیدی بر پایه نقاط کوانتومی گرافنی تثبیت شده درون یک ترکیب با چارچوب فلز-آلی متخلخل (GQDs@ZIF-11) طراحی و شناسایی گردیده تا در حضور فتولومینسانس، یون سیانور را از بین 19 یون دیگر به طور گزینشی شناسایی کند که این مزیتی بزرگ به حساب میآید. از مزایای دیگر این حسگر نوری این است که سیانور را با حد تشخیص در حد نانومولار با تکرارپذیری بالا شناسایی میکند. در این طرح: دکتر علی اکبر طرلانی (هیئت علمی)، دکتر پریسا گوران (دانش آموخته و محقق)، دکتر رضا زادمرد عضو هیئت علمی پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران و پروفسور موزارت (Université de Reims) فعالیت داشتهاند و نتایج علمی آن در Microchemical Journal (2023)منتشر شده است. این دانشیار پژوهشکده توسعه فرایندهای شیمیایی در مورد نتایج این تحقیق گفت: در ادامه این طرح، سیانور موجود در دانه های سیب و بادام تلخ توسط حسگر نوری جدید اندازه گیری شده و مشخص شد به ازای هر گرم از آنها به ترتیب 4/2 و 5/2 میلیگرم سیانور وجود دارد.
شنبه ٢١ مرداد ١٤٠٢ / شماره : ٤٠٠ / تعداد نمایش :438